Разширени вени – лечение чрез кинезитерапия

От разширените вени стандартно боледуват хора, чиито работи са обвързани с по-дълго стоене прав – това са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и други.

kinesitherapy

През времето на бременност също може да се образуват разширените вени – поради статичното обременяване. Какво представляват реално? Вените са съдове на кръвта, отвеждащи кръвта от капилярите обратно към сърцето. Заболяват предимно венозните съдове в краката.

Много често по вътрешната страна на бедрата и подбедрицата. Разширени вени се наричат още и варици.

При недостатъчност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, появява се умора, тежест, отоци до глезените и колената и болка при вървене.

Освен с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.

Кинезитерапията е лечение чрез движение.

Тя спомага за :

  • -цялостно тонизиране на организма
  • -нормализиране на цялостното циркулиране на кръвта
  • -засилване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
  • -предпазване на венозните стени от прекалено разтягане и погубване на еластичност
  • -премахване на тромбоемболични усложнения и появяване на възпалителни процеси
  • -редуциране на болковите симптоми и нормализиране на функцията на крайниците

Подходящо за пострадалите от разширените вени е да тренират джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Забранени са: вдигане на тежести, застояване прав, статични усилия с продължително задържане на дишането.

Кинезитерапията включва дейности, започващи от малки към по-големите стави

1-во тренираме малките стави. Примерно упражнения с въртене на глезените, малко след това се преминава към големите стави – тази на коляното – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се повдига кракът нависоко и се прибира обратно. Включват се и общоразвиващи упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се извършват от различни начални положения.

Нужно е да се сменя и височината , на която е сложен долния крайник – върши се упражнение със сложени 1 или две възглавници под него, след това възглавниците се махат и се прави същото упражнение без тях.

За стандартната профилактика на разширените вени горещо се препоръчва сутрин преди ставане от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се носят дълго време, тъй като точно това ще доведе до намаляване тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Хубаво е да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Необходимо е да бъдем по-активни – да не се застояваме често пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаменима и носи повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

В сайта ни Pbioc.com ще намерите още информация за болки във врата