Лечение на различните Видове псориазис

Симптомите на псориазис могат да варират при всеки човек и зависят от много фактори. Повечето хора с това състояние имат червени, възпалени петна от кожата, покрити с дебели белезникаво-сребърни люспи.

Тези петна по кожата може да сърбят и също така имат червени отенаци.

Често се случва кожата около петна да се чувства суха, което може да доведе до напукване и кървене на кожата.

Сковани, подути стави са симптоми, които често се срещат при хора с псориатичен артрит.

Симптомите често преминават през цикли. Може да изпитате силни симптоми в продължение на няколко дни или седмици, а след това те могат да отшумят за определен период от време или дори да влязат в ремисия.

Симптомите се появяват в повечето области на тялото, включително скалпа, лицето, ръцете, лактите, коленете и стъпалата.

Видове псориазис

Съществуват редица видове псориазис и е възможно да имате повече от един едновременно.

Лечение на различните Видове псориазис


Клиниката за лечение на псориазис на д-р Иванка Димитрова разказва за най-честите видове и как се лекуват.

Плака псориазис : Това е най-често срещаният тип, който се появява като повдигнати петна от червена, възпалена кожа със сребърни люспи. Обикновено засяга скалпа, лактите, долната част на гърба и коленете.

Guttate : Често се развива през детството, този тип обикновено се предизвиква от бактериална инфекция. Малки, червени, повдигнати подутини се развиват по скалпа, торса, ръцете или краката.

Гъбичен : Обикновено предизвикан от гъбична инфекция, този тип се появява като гладки петна от червена, възпалена кожа, която няма люспи. Обикновено засяга части от тялото, където кожните гънки, например под гърдите, подмишниците и гениталиите.

Пустуларен : Този тип причинява появата на пълни с гной болезнени мехури, а околната кожа изглежда зачервена и възпалена. Пустулите могат да станат широко разпространени и да засегнат големи части от тялото или да бъдат локализирани в дланите или стъпалата.

Псориатичен : Този тип причинява болезнени, подути стави, които варират от леки до тежки. Може да засегне всяка става в тялото и да причини трайно увреждане на ставите в тежки случаи.

Еритродермичен : Въпреки че това е най-рядко срещаният тип, той може бързо да се превърне в животозастрашаващо състояние. Симптомите включват червен обрив, интензивен сърбеж, болка или усещане за парене, което засяга почти цялото тяло. Ако имате еритродермичен пристъп, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Причини за псориазис

Изследователите все още не са установили конкретна причина, но е известно, че псориазисът е автоимунно състояние, което води до бързо производство на нови кожни клетки. В резултат на това мъртвите кожни клетки бързо се натрупват, тъй като тялото не е в състояние да отдели достатъчно бързо старите кожни клетки. Това е, което причинява петна от червена кожа със сребристи плаки, които често се наблюдават при това състояние на кожата.

Генетиката и факторите на околната среда също се считат за причинители на псориазис. Ако имате член на семейството с това състояние на кожата, имате по-голям риск да го развиете. Специфични неща в околната среда, наречени тригери, също могат да предизвикат развитие на симптоми. Тези тригери включват:

Стрес
Нараняване на кожата, като драскотина, ухапване от бъгове или слънчево изгаряне
Времето, особено сухо, студени условия
Болест или инфекция, като стрептокок в гърлото, бронхит, ушна инфекция или респираторна инфекция
Честа консумация на алкохол
Пушене
Прием на някои лекарства, включително бета-блокери, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), литий и малария.

Какво е лечението ?

При леки случаи вашият дерматолог може да предпише локален кортикостероид, за да помогне за управление на симптомите, или да препоръча други локални лечения, като тези, съдържащи салицилова киселина, въглищен катран, ретиноиди или алое вера.

Светлинната терапия, наричана още фототерапия, може да облекчи леки до умерени симптоми, както и ежедневното излагане на слънчева светлина. При тежки случаи Вашият лекар може да предпише орални или инжекционни лекарства, които ще потиснат имунната система.
Вашият дерматолог може да определи кои лечения са подходящи за вас.

Ако търсите лечение на псориазис, посетете клиниката на psoriasis-treatment.eu